Mekkora akváriumot vegyek
November 26, Friday, 19:06:42

Írta: blac

Nagyon sokszor felmerül a kérdés, hogy mekkora akváriumot vegyen az ember. Ehhez próbálok egy kis segítséget adni a következő cikkben.

Egyértelmű hogy minél nagyobb az akvárium annál szebb, és annál több halat és növényt lehet elhelyezni benne. De nem mindenki engedhet meg magának nagy akváriumot. Ennek lehet oka a hely hiány vagy az anyagi probléma.

Először el kell határozni, hogy maximum mekkora helyünk, van az akváriumhoz. Ez már bizonyos méretekre korlátozhat bennünket. A hely kiválasztásánál figyeljünk oda, hogy ne érje az akváriumot közvetlen napsütés, és hőforrás.

Ezután lehet gondolkozni a méreten. Gondoljuk át, hogy milyen halat és hányat szeretnénk az akváriumba tartani. Nagyon sok hal van, ami nagy 300 liternél is nagyobb akváriumot igényel. Például sok sügér, gurámi, harcsa fajták. Téves elgondolás az, hogy ha kicsi az akvárium, akkor csak akkorára fognak nőni amekkora az akvárium. Ha nem nőnek a halak az azért van, mert nem érzik jól magukat, vagy betegek. Képzeljétek el, ha egy embernek az egész életét egy 1 méter x 1 méteres kis lukba kéne leélnie.

Vannak olyan halfajok, akik megelégszenek 100-200 literrel is. Figyelembe kell venni azt is, hogy a raj, illetve csapat halak akkor érzik jól magukat, ha többen vannak 5-10 vagy még többen.
De vannak olyan halak, amik kifejezetten kis akváriumba 25-50 liter is jól érzik magukat. Például az Endler guppi.
Nem akarok mindent felsorolni, de ebből már jól látható hogy mennyire fontos az akvárium mérete.
Ha már tudjuk a helyet, akkor először döntsük el, hogy milyen halat, vagy halakat akarunk tartani. Olvasunk utána hogy a kiválasztott halaknak mekkora a hely igényük. Ne felejtsük ki a számításból a halak számát.

A neten kering egy szabály: ahány literes egy akvárium, megközelítőleg annyi centiméter halat tehetünk bele. Vegyünk példának egy 60 literes akváriumot. ebbe 60 cm-nyi halacska fér el.
Nézzük meg hogy a kiszemelt hal kifejlett korába (mindig ezzel számoljunk) mekkora lesz. Ha mondjuk, 4 centiméteresek akkor 15 halat rakhatunk maximum az akváriumba. Persze ha nem csak egy fajt szeretnénk tartani, akkor ennél kevesebbet is telepíthetünk és értelem szerűen a fennmaradó centimétereket más fajokkal is kitölthetjük. De ez a szabály nagyon függ a halfajtól. Neonhalnál(2cm/hal) talán elfogatható ez a számítás, míg kifejlett vitorlásból, ha a testhosszuk csak 10cm, akkor is 2-3 egyedet rakhatunk csak bele.

Viszonyításnak talán jó ez a szabály. De sose feledjük el, hogy inkább kevesebb legyen a halak száma, mint több.

Remélem tudtam a kezdőknek segíteni egy kicsit.

Content received from: Díszhal portál, http://diszhalportal.hu